Sunday 23 December 2007

Csokis-mogyorós habcsók


Ennek a kisebb (nem is olyan kicsi) kalóriabombának a receptjét Bogi barátnőmtől kaptam, remélem nem haragszik meg, amiért a nyilvánosság elé tárom =) Nem egy bonyolult édesség, bár nekem meggyőződésem, hogy a kemény habbá vert tojásfehérje mint olyan nem létezik, ennek is köszönhető kissé lappadt formája, bár ez az élvezeti értékéből semmit nem von le =) Én kétszer két tepsinyit gyártottam, a második kicsit kevesebb cukrot és némi díszítést kapott.

Hozzávalók:
  • 4 tojásfehérje
  • 1/4 kk. borkősav (elhagyható, el is hagytam, állítólag nem tesz túl jót)
  • 25 dkg porcukor
  • 1 kk. kukoricaliszt (nem tudom, milyen funkciója van, a boltban csak kukoricadara volt, az is megtette)
  • 2 kk. vaníliaaroma
  • 12 dkg pirított, durvára vágott mogyoró (a sótlan, pörköletlen földimogyorónak tisztára friss zöldborsóillata van, huh!)
  • 10 dkg apróra vágott étcsoki
Egyik kezemmel a tojásfehérjéket kemény habbá verem (napersze), másik kezemmel pedig összekeverem a két evőkanálnyi cukrot a kukoricaliszttel. Az maradék cukrot apránként a fehérjéhez adom, és még keményebbre verem. Hozzákeverem a kukoricalisztes cukrot, a mogyorót, a csokit és a vaníliaaromát (utóbbit nem tettem.) Evőkanállal a szépen alliteráló, fényes felével felfelé fordított fóliára helyezem a masszát, majd két órán át sütöm a 110 fokos sütőben. Félidőben megfordítom a tepsiket, és meg is cserélem őket egymással. Két óra után kikapcsolom a sütőt, és további egy órán keresztül szárítom. Másnap új úszógumikat köszönthetünk =)

Boldog karácsonyt!


3 comments:

Anonymous said...

A borkősav majdnem tuti félrefordítás, cream of tartar lesz az. Tojásfehérje esetén citromlé vagy ecet helyettesíti. Egyszer tényleg megírom a sütés kémiája posztomat :))

B. k. neked is!

vidvandre said...

és amúgy mi az a cream of tartar?

Anonymous said...

K-H-tartarát, borkő. Kémiailag a borkősav sója.
http://mek.oszk.hu/00000/00060/html/015/pc001505.html
Angolul pl.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cream_of_tartar
http://www.ochef.com/933.htm
Szóval lehet nélküle élni, de főzni legalábbis biztos :)