Friday, 3 August 2007

VKF A nyaralás íze - Svájci vaníliás sütemény

Ennek a sütinek az eredetijét Svájcban, és azon belül is Luganóban kóstoltuk a piacon, és bár nem fűződik hozzá semmilyen frappáns történet, mégis úgy gondoltam, jó lesz a VKF hetedik fordulójára. A másik esélyes a korzikai gesztenyés kifli lett volna, de inkább a frissebb élményre esett a választás, meg amúgy sem vagyok biztos abban, hogy sikerült volna kivitelezni =)
Apró technikai malőrök természetesen most is történtek, kezdve azzal, hogy csak egy 3/4 zacskónyi zselatin árválkodott csak a fiókban, így nem lett annyira tömör, mint a luganói változat. De megnyugtat, hogy a jelenlévők igen gyorsan elpusztították, úgyhogy azt gondolom, érdemes még egyszer nekifutni =) Egyébként elég bugyuta kis recept, de a magamfajta türelmetleneknek tökéletesen megfelel =)

Hozzávalók

A tésztához:
  • 3 dl liszt
  • 1,5 dl cukor
  • 15 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 2 tojás
  • sütőpor
A krémhez:

  • 1 csomag vaníliás puding (4 személyes)
  • 25 dkg félzsíros tehéntúró
  • 2-3 ek. cukor
  • zselatin

A két tojást alaposan összekeverem a cukorral, hozzáöntöm a margarin-tej keveréket, végül a sütőporos lisztet. Egy 24 cm átmérőjű, kivajazott-lisztezett kapcsos tortaformába öntöm a masszát, és előmelegített sütőben 180 fokon 40-45 percig sütöm. A krémhez elkészítem a pudingot, majd hozzáadom a villával összetört túrót és a cukrot, végül a zselatint. A krém rá a tortalapra, majd az egészet be a hűtőbe, egészen másnapig.

No comments: