Sunday 29 July 2007

Újra itthon


Újra itthon, láttam sok szépet és jót, na meg finomat, de erről majd később, ugyanis leterített valami kórság, így egy darabig csak nézegethetem a szerzeményeimet... Aztán majd újult erővel tesztelek =)

Friday 13 July 2007

Svájc

Mostan pedig eltávozom a messzi Svájcba, így egy darabig nem lesz frissítés, néhány svájci csoki viszont annál inkább, bár az áraktól előre félek =) Utána egy nap pihenés, és újra elindulok, és meg sem állok Domonyvölgyig, ahol a helyi kisbolt kínálatán kívül nem sok gasztronómiai élmény vár rám, már ha a kerti sütögetést-főzőcskézést nem vesszük figyelembe *-* Hát akkor majjövök.

Toffypops


Najó, így indulás előtt még belefér egy teszt, tekintve, hogy csomagolás terén egyelőre én állok a legjobban, csak azt nem tudom, hogyan fogom behúzni a cipzárt a bőröndön...hjaj, mindig csak a dráma.
Minap Timivel ellátogattunk a Szép Kis Indiába hennát venni (releváns információ a téma szempontjából), ahol jelentős indiai élelmiszerrészleg található némi angol édességgel kiegészülve. Naná, indiai boltból angol keksz.
A gyártó oldaláról kiderül, hogy ez a cég Anglia második legnagyobb kekszgyártója, és ők készítik többek között a Cadbury kekszeket is, amik szintén fellelhetőek a Szép Kis Indiában. Természetesen ismét csak a legmelegebb napot sikerült kiválasztani, így meg kell védenem, valójában nem volt ilyen viharvert =) Egy éjszakányi hűtőben tartózkodás után a belsejében lévő karamellréteg rendesen megkeményedett, és hasonló nyomokat hagyott a fogazatomban, mint a Daim, később azonban egész ehető lett, csak az összeragadt kekszek szétválasztása volt problémás. Egyébként az íze nagyjából olyan, amilyet a csomagolás alapján elvártam volna: nem rossz, de nem hagy az emberben mély nyomokat. A karamell még oké, a csokiréteg túl vékony, a keksz pedig enyhén lisztizű, és kissé porzik. Hááát.

Honnan? Szép Kis Indiából.
Mennyiért? Asszem 350 Ft/ 125 g.

Choc-o-meter:

Wednesday 11 July 2007

Darafelfújt

Igen-igen, már megint egy recept, noha nem fogytam ki a tesztelendő csokikból, egyszerűen csak muszáj volt kipróbálni a most vásárolt Ikea bödönt, amit a Lila Füge gasztroblogjában talált darafelfújt (vagy grízkoch, vagy soufflé, vagy amit akartok) avatott fel. Egy kis pluszként került bele kakaópor is, noha annak idején mélységesen megvetettem azokat, akik összekeverik a kakaót a tejbegrízzel, de most én is erre vetemedtem =) Kicsit haragszom azért, mert szépen feljött sütés közben, de abban a pillanatban össze is zuhant, amint kivettem a sütőből, bár ki tudja, lehet, hogy ez a természet rendje. Összességében elégedett vagyok az első felfújtammal, folytatása következik =)

Tuesday 10 July 2007

Málnás süti

Valami olyan sütire vágytam, amiben málna és tejszínhab is van, úgyhogy teszteltem chilii&csoki VKF-re készített téli joghurttortáját nyáriasítva (azaz nem mélyhűtött, hanem friss málna felhasználásával készült =)) Az eredeti receptől nem tértem el nagyon, a formája lett más, illetve nem lacafacáztam, beledobtam a krém alapanyagait a turmixgépbe, és nosza (a magokkal azért kellett volna valamit csinálni *-*). Ja, és nem vacakoltam a mézzel, nádcukor került a helyére, nem tudom, pontosan mennyi, csak úgy érzéssel... Kicsit több is mehetett volna bele, de nem lett rossz így se =) És végre sikerült a zselatinnal közelebbi viszonyba kerülni, eddig valahogy sosenem sikerült semmi, na de most =)
Egyébként a VKF következő fordulójának chilii&csoki a háziasszonya, el is kezdtem morfondírozni =)

Monday 9 July 2007

Schokobananen

Lebukott. A Sparból származó Schokobananen valódi Schokobananen álruhában =)

Thursday 5 July 2007

A Nagy Banános Csokiteszt 2. forduló


Csokoládés banán - Banános habcukor csokoládéba mártva; őszintén szólva ez alapján nem sokat vártam volna a Spar sajátmárkás Schoko-bananenjétől, valamint a minimalista csomagolás sem volt túl biztató, de úgyis az belbecs a fontos=) Az eddig teszteltek közül ez a versenyző rendelkezik a legmagasabb banántartalommal, egészen pontosan 6%-kal, ami nem csekélység ebben a műfajban=) Állagát tekintve eltér az előző kettőtől, sokkal könnyebb, habosabb banánízű töltelék lapul a meglepően magas kakaótartalmú (50%-os) csokoládéborítás alatt, az íze pedig kissé savanykás, a banánaroma pedig nem túl harsány. Egyetlen negatívumként a kicsit furcsa utóízt említeném meg, de még mindig toronymagasan vezet a többi előtt, várom a konkurenciát=)

Honnan? Sparból.
Mennyiért? 359 Ft/ 300 g.

Choc-o-meter:

Tuesday 3 July 2007

A Nagy Banános Csokiteszt 1. forduló


Nem tagadom, meglehetősen szeretem a banános csokikat, kiváltképp a Schokobananent, de nem vetem meg a különböző helyi mutációit sem, így most arra vállalkozom, hogy összehasonlítsam ezeket =) E forduló két játékosa a szlovák Figaro Tropic Banana in Chocolate művésznévvel ellátott terméke, illetve a horvát Kras Banankoja volt. A kettő közül a Banana rendelkezik valódi banántartalommal (1,2%), míg a másik csak némi aromának köszönheti gyümölcsös ízét. Ez eléggé érződik is, a horvát meglehetősen halovány, ellentétben a másikkal, ami jóval erőteljesebb ízzel bír, ami néhol már egészen mű =) Állagát tekintve ismét a Banana kerül ki győztesen, meglehetősen tömény zselé található a csokoládéborítás alatt. A Bananko e téren nagy hátrányban van, ugyan könnyedebb a textúrája, viszont nem lehet mondani se zselének, se másnak. Kicsit olyan, mintha kristálycukrot rágna az ember... És ugyan nem szempont, de a kettő közül a Banana hasonlít a legjobban a Schokobananenhez, viszont ettől függetlenül is elmondható, hogy e forduló abszolú győztese a Figaro-féle Banana =)

Honnan? Sparból mind a kettő.
Mennyiért? Figaro Banana: 82 Ft/40 g; Kras Bananko: 62 Ft/20 g.

Choc-o-meter:
Figaro Banana


Kras Bananko

Sunday 1 July 2007

VKF! Komplementer ízek - Mentás-fehércsokis trüffel

Erősen gondolkodóba estem e forduló előtt, ugyanis az előző pályamű is simán belefért volna, de azt már egyszer ellőttem, nincs mese, ki kell találni valami mást =) Na és persze a csoki sem maradhat ki a játékból... Valamikor olvastam egy kis riportot egy bonbonkészítő mesterrel, akkor fogott meg a menta-fehércsoki párosítás, és bár a trüffel mint olyannal már volt egy-két összetűzésem, mégis erre esett a választásom. Na persze most sem volt minden problémamentes, kezdve azzal, hogy nem lett túlságosan mentaíze, az állagával pedig most sem voltam elégedett, de ha már elkezdtem, akkor be is kell fejeznem =) Mindenesetre a trüffelkészítés nem lesz az életem szerves része, nem vagyok az a kísérletezős típus... Jöjjön tehát a recept-ami-közel-sem-tökéletes:

  • 100 g fehércsoki
  • 50 g vaj
  • 0,5 dl tejszín
  • 5 nagyobb mentalevél

A tejszínt felforralom a mentalevelekkel, majd kiszedem azokat. Felolvasztom a tejszínben a fehércsokit és a vajat, majd az egészet bedobom a hűtőbe, hogy megszilárduljon (hát, ez valahogy nem lett százszázalékos=)). Kis golyókat formázok belőle, díszítésnek kókuszreszeléket és mentalevelet használok.